Sveta maša in koncert ob 100. obletnici rojstva prof. Janeza Boleta.

Loading Dogodki
Dogodek je že potekel
Ob 100. obletnici rojstva prof. Janeza Boleta se bomo s sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj poklonili njegovemu delu.

Janez Bole, slovenski glasbeni pedagog in zborovodja je bil rojen 7. marec 1919 na Brezjah na Gorenjskem. Od leta je 1946 živel v Ljubljani, kjer je končal je študij slavistike na Filozofski fakulteti in študij zgodovine glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V svojem več kot petinpetdesetletnem umetniškem delovanju je ustanovil ali na novo oblikoval in vodil enaindvajset zborov, med njimi Slovenski oktet (od ustanovitve do leta 1957), Akademski pevski zbor Tone Tomšič, zbor Slovenske filharmonije in Slovenske madrigaliste. Snemal je za slovenske in tuje radijske postaje in za RTV Slovenija. Kot dirigent in umetniški vodja je gostoval z različnimi vokalnimi skupinami skoraj po vseh evropskih državah in na Kitajskem. Petindvajset let je poučeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Za svoje umetniško in pedagoško delo je prejel Župančičevo nagrado za življenjsko delo leta 2000 in Srebrni častni znak Svobode leta 2002.

V spomin na izjemnega umetnika prof. Janeza Boleta in ob njegovi stoti obletnici rojstva bo ob 18.00 uri v baziliki Marije Pomagaj sveto mašo daroval upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran.
Pri sveti maši bo sodeloval APZ sv. Cecilije z nekdanjimi pevci Slovenskih madrigalistov, pod vodstvom zborovodkinje Janje Dragan Gombač. Izvajali bodo Gounodevo mašo v C – duru, postne pesmi in Gallusov Ecce quomodo moritur iustus.

Vabljeni!

Vir: spletna stran Marija.si